U bent hier: Nieuws » WEST-VLAANDEREN PIONIERT MET WEGWERPZONES TIJDENS WIELERWEDSTRIJDEN
terug naar overzicht

WEST-VLAANDEREN PIONIERT MET WEGWERPZONES TIJDENS WIELERWEDSTRIJDEN

WEST-VLAANDEREN PIONIERT MET WEGWERPZONES TIJDENS WIELERWEDSTRIJDEN

RUISELEDE 22/08

Gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen lanceert samen met Mooimakers, Cycling Vlaanderen en 6 West-Vlaamse afvalintercommunales een initiatief om het zwerfvuil tijdens wielerwedstrijden te beperken.
In 16 wielerwedstrijden testen de partners een wegwerpzone uit waar wielrenners, maar ook toeschouwers, hun vuil kunnen achterlaten. Het project werd woensdag voorgesteld tijdens een wedstrijd voor elites zonder contract in Ruiselede.
Al jaren proberen de afvalintercommunales, de provincie West-Vlaanderen en de gouverneur Decaluwé de problematiek rond zwerfvuil aan te pakken door te
sensibiliseren en te handhaven. Om iedereen mee in het bad te krijgen spreekt hij specifieke doelgroepen aan, in dit geval de wielerbonden en organisaties.

Concreet zullen afgebakende wegwerpzones aangeduid worden met grote vlaggen, vaak kort na een bevoorradingspost. Daar kunnen de renners hun afval, zoals gelflacons en papiertjes, weggooien. Die zones worden dan achteraf proper opgeruimd. Bidons zijn minder een probleem, want toeschouwers nemen die veelal mee als verzamelobject.
In juli is samen met Mooimakers en Cycling Vlaanderen begonnen met metingen in acht wedstrijden zonder wegwerpzone en evenveel wedstrijd met zo'n zone.

Resultaten zijn er nog niet, maar het is duidelijk ook de toeschouwers mee moeten betrokken worden.
Mooimakers monitort wat er wordt weggegooid en hoeveel. Met de resultaten willen de partners dan een actieplan opstellen. Dat actieplan moet tegen eind september klaar zijn.
"Ik krijg steeds meer reacties van mensen die vinden dat het wielrennen en wielrenners een voorbeeld moeten geven, en ze hebben gelijk", aldus Decaluwé. "Het bestaat al in de
Ronde van Frankrijk en die van Italië, dus het moet hier ook lukken. De jeugd, de nieuwelingen en elites zonder contract moeten nieuwe gewoontes aangeleerd krijgen."
Cycling Vlaanderen heeft de ambitie om het systeem snel uit te rollen in heel Vlaanderen. Er is ook een charter opgesteld dat inmiddels door veel wielerclubs werd ondertekend.
Ze verbinden zich ertoe om ambassadeurs uit te pikken die dan sensibiliseren tijdens de wedstrijd en actief meewerken aan afvalpreventie. Ook organisatoren kunnen hierop
intekenen.

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken

2018: 1/11 - 2/11 - 3/11 - 24/12 - 25/12 - 26/12 - 31/12