U bent hier: Nieuws » Gratis inzameling van matrassen
terug naar overzicht

Gratis inzameling van matrassen

De matras producenten worden er vanaf 1 januari 2021 toe verplicht om te betalen voor de inzameling en verwerking van afgedankte matrassen. Zo worden deze producenten ook verantwoordelijk voor de verwerking van hun producten van zodra ze afval worden. De consument betaalt tevens een milieubijdrage bij de aankoop van een nieuwe matras. Lokale besturen die de matrassen worden vergoed om de matrassen selectief in te zamelen.  

I.V.I.O. voorziet op ieder recyclagepark een aparte container voor matrassen. Is je afgedankte matras proper, droog en niet beschadigd? Dan deponeer je ze gratis in deze container. De parkwachter zal verzoeken om de matrassen correct te stapelen.  Opgelet!  Is de matras echter nat, sterk bevuild of beschadigd? Dan gaat ze naar het grofvuil en blijft dit betalend. 

Ook verkopers nemen matrassen terug

Je kan met je afgedankte matras meestal ook terecht bij de verkoper van je nieuwe matras. Op www.valumat.be vind je een lijst van winkels die vrijwillig oude matrassen inzamelen bij aankoop van een nieuwe matras.

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken en kantoren

2023: 1/11, 2/11, 11/11, 25/12 en 26/12

2024: 1/1, 2/1, 19/3, 1/4, 1/5, 9/5, 10/5 (kantoren), 20/5