U bent hier: Nieuws » Papier & karton zijn nieuwe grondstoffen!
terug naar overzicht

Papier & karton zijn nieuwe grondstoffen!

Oud papier & karton is ook een grondstofbron!

Recyclage is een belangrijk onderdeel van de kringloopeconomie, gerecycleerd papier en karton kom je dan ook elke dag tegen. Door papier en karton te recycleren hebben we minder natuurlijke grondstoffen nodig, en verbruiken we minder energie. Zelf het water voor de recyclage wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

Papier kan niet oneindig gerecycleerd worden. Na elke bewerking vermindert de kwaliteit van de houtvezels. De vezels kunnen gemiddeld vijf tot zeven keer opnieuw worden gebruikt. Om de kwaliteit van het eindproduct te verhogen, kunnen nieuwe vezels worden toegevoegd. Hoe hoger de gewenste kwaliteit, hoe meer extra vezels er nodig zijn.



Goed sorteren = beter recycleren


De recyclage van papier en karton kan verstoord worden door de aanwezigheid van andere materialen, zoals plastics of metaal. Ook vuil en vet – bijvoorbeeld van etensresten – bemoeilijken het recyclageproces. Hoe hoger de kwaliteit van het papier-karton dat we inzamelen, hoe hoger de kwaliteit van het gerecycleerde papier zal zijn. Daarom rekenen we bij het sorteren ook op jou!


 

 

 

 

 

 

 

Zo werkt het

 

  1. Inzamelen bij je thuis of in het recyclagepark
    In de meeste gemeenten en steden wordt papier en karton huis-aan-huis ingezameld. Dat is niet alleen handig voor jou, het zorgt er ook voor dat we oud papier en karton maximaal kunnen recupereren. Je kan ook met papier en karton terecht op het recyclagepark.
  2. Sorteren volgens kwaliteit
    Papier en karton worden na de inzameling gesorteerd volgens kwaliteit. Alles wat geen papier of karton is, wordt verwijderd. Afhankelijk van de kwaliteit, zijn verschillende toepassingen mogelijk, van printpapier tot verpakkingsdozen.
  3. Pulp maken en zuiveren
    Het papier wordt met water vermengd en wordt pulp. Alle ongewenste bestanddelen zoals lak, nietjes, vernis, lijmresten, plastic en touw worden uit de papierpulp verwijderd.
  4. Ontinkten
    Om papiersoorten van hoge kwaliteit te maken, moet alle inkt uit het oude papier worden verwijderd. Soms wordt het papier ook gebleekt.
  5. Persen en drogen
    De papierpulp wordt achtereenvolgens ontwaterd, geperst en gedroogd. Afhankelijk van het soort papier en de gewenste eindkwaliteit, ondergaat de pulp verschillende afwerkingen

 

 

Toepassingen


Kranten en magazines worden bijna altijd gedrukt op gerecycleerd papier. Ook schrijfblokken, schriften, tekenpapier of printpapier zijn vaak gemaakt van gerecycleerd papier. En ten slotte bevatten ook papieren zakdoekjes, keukenrol en toiletpapier meestal gerecycleerd papier.

Gerecycleerd karton vind je onder meer terug in verpakkingskarton en kartonnen dozen – alles om dingen op te bergen, te verzenden of te beschermen. Maar er zijn ook producten waarvan je niet meteen zou verwachten dat ze gerecycleerd papier en karton bevatten, zoals gezelschapsspelen, tussenwanden, prullenmanden of opbergbakken.

 

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken en kantoren

1/05, 3/05 t.e.m. 6/05 (park Ingelmunster), 9/05, 10/05 (kantoren), 20/05, 20/06 (kantoren), 11/07, 12/07 (kantoren), 15/07 (park Pittem), 15/08, 16/08 (kantoren), 24/09, 1/11, 2/11, 11/11, 25/12, 26/12