U bent hier: Nieuws » Vanaf 1 januari wijzigingen in de I.V.I.O.-werking
terug naar overzicht

Vanaf 1 januari wijzigingen in de I.V.I.O.-werking

Wijzigingen IVIO werking

Vanaf 1 januari 2021 zijn er heel wat wijzigingen in de werking van I.V.I.O. Naast de vernieuwde restafval- en PMD-zak, zijn er ook enkele veranderingen voor het aanbrengen van afval bij het recyclagepark.

Asbest verplicht verpakt!

Vanaf 1 januari 2021 is er een vernieuwd reglement van kracht voor het aanbrengen van asbest op de I.V.I.O.-recyclageparken. Om de risico’s voor bezoekers en personeel in te perken, moet je hechtgebonden asbest vanaf 1 januari verplicht verpakt aanleveren op het recyclagepark. De speciale plastiekzakken dien je vooraf aan de kopen op één van de elf I.V.I.O.-recyclageparken. Alle informatie vind je op onze website. Breng je na 1 januari nog onverpakt asbest aan, dan krijg je geen toegang tot het recyclagepark.

De bronophaling asbest start op 1 maart 2021. Hierbij kan hechtgebonden asbest aan huis opgehaald worden, aangeboden in plaatzakken of in een asbestcontainer. De aanvragen voor asbestophaling gebeuren via de website van I.V.I.O. In de loop van januari volgt meer informatie hieromtrent op onze website en social media.

Correct sorteren

Vanaf 1 januari mogen matrassen gratis naar het recyclagepark gebracht worden. Plastiek folies, kunststof bloempotjes en trays daarentegen mogen vanaf 1 januari 2021 niet meer naar het recyclagepark, maar horen vanaf dan thuis in De Nieuwe Blauwe Zak. Op onze uitgebreide sorteerwijzer kan je de correcte sorteerregels van alle fracties opzoeken.

De nieuwe afvalzakken

Vanaf 1 januari 2021 zullen de restafval- en PMD-zakken bestaan uit minimaal 80% gerecycleerd plastic, zoals wettelijk verplicht is. De restafvalzak krijgt ook een restyling en beschikt niet meer over een wave-top (de vier flappen twee-aan-twee om diagonaal dicht te knopen) maar over twee lange draaglussen. Het nieuw ‘Marcel’-model’ is praktischer, gebruiksvriendelijker, en kan gemakkelijker dichtgeknoopt en verplaatst worden. De kleur en kostprijs van de nieuwe restafvalzakken blijft ongewijzigd. Er zijn nog steeds twee types zakken: de grote 60 l-zak en de kleine 30 l-zak. Vergeet niet dat het maximaal toegelaten gewicht van de restafvalzak bij de ophaling beperkt is tot 7,5 kg voor de kleine zakken en 15 kg voor de grote zakken. Te zware restafvalzakken worden niet meegenomen en krijgen een weigerings­sticker.

De nieuwe blauwe zak

Vroeger was het nee, vanaf januari is het ja! In de PMD-zak mochten tot nu toe enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Vanaf 1 januari 2021 mag je daarnaast alle lege plastic verpakkingen in de blauwe zak steken. Denk maar aan yoghurtpotjes, botervlootjes, fruitbakjes, ... Ook folies en zakjes mogen er straks in, net zoals dekseltjes van glazen bokalen. Goed nieuws dus! Want meer afval sorteren betekent meer recyclage en dat is goed voor het milieu. Per inwoner kan je jaarlijks ongeveer 8 kg extra verpakking kwijt in de blauwe zak. Vanaf 1 januari 2021 zullen de nieuwe PMD-sorteerregels op onze website staan!

De oude PMD-zakken en restafvalzakken kan je nog opgebruiken. Geen probleem dus als je nog een voorraadje zakken hebt, of als er in jouw verkooppunt nog geen nieuwe zakken beschikbaar zijn. Vanaf 1 januari mag je trouwens je oude PMD-zak voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen.

De ophaalkalenders 2021

De nieuwe ophaalkalender 2021 werden ondertussen bedeeld. Heb je geen kalender ontvangen, dan kan je bij I.V.I.O. of de milieudienst van je gemeente terecht voor een exemplaar. De ophaalkalender kan je steeds op onze website importeren in je agenda of eenvoudigweg via de Recycle app downloaden.

In de ophaalkalender vind je  nuttige informatie m.b.t.:

  • de ophaaldata
  • de openingsuren en sluitingsdagen van de recyclageparken
  • de sorteerregels
  • informatie over de recyclage-app van Fost Plus
  • de data voor ophaling van grofvuil op afroep tegen betaling

Nieuw dit jaar is dat er per gemeente maar één versie van de ophaalkalender is. Kijk dus goed na tot welke ophaalronde je behoort zodat je de afvalfracties steeds op de juiste dag aanbiedt.

Plaats je afvalfracties op de stoep de avond vóór de ophaaldag na 20u of op de ophaaldag zelf voor 06u. Het uur van ophaling kan verschillen van week tot week in functie van weersomstandigheden, wisseling chauffeurs, eventuele werken of vervangdagen. Zet daarom je afval tijdig buiten.

Volg ook I.V.I.O. via de sociale media en de website voor extra communicaties!

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken en kantoren

 2023: 14/8, 15/8, 1/11, 2/11, 11/11, 25/12 en 26/12