U bent hier: Nieuws » Vernieuwd recyclagepark Meulebeke opent de … containers!
terug naar overzicht

Vernieuwd recyclagepark Meulebeke opent de … containers!

 

Meulebeke, 26 juni 2024: Het vernieuwd en hypermoderne recyclagepark van Meulebeke wordt vandaag, 26 juni, feestelijk heropend. De afgelopen zes maanden werd hard gewerkt aan een make-over van het park. Vanaf 28 juni kunnen de IVIO-burgers daar opnieuw terecht, al zal een bezoek aan het recyclagepark er toch wat anders uitzien.

Het wordt wennen voor wie vanaf 28 juni het recyclagepark van Meulebeke bezoekt. Het park is verdubbeld in oppervlakte en is modulair opgebouwd. Het is een nieuw concept voor het IVIO-gebeid, dat reeds succesvol gebruikt wordt in Oostende en Bredene.

De belangrijkste aanpassing: bij de meeste afvalsoorten rij je een platform op en gooi je het afval naar beneden in verzonken containers. Dit betekent dat het park gebruiks­vriendelijker is, met aandacht voor de ergonomie van de bezoeker en eigen personeel.

Onder het platform zitten nog andere fracties zoals KGA, de Kringwinkel, Bebat en Recupel. Het platform werd op 5 dagen gebouwd. Er werden ook zonnepanelen, een warmtepomp en LED-verlichting geplaatst, zodat het ook een duurzaam park is. De totale investering bedraagt zo’n 1,8 miljoen euro, het oprijplatform zelf kost 500.000 euro. Intercommunale IVIO betaalt het grootste deel, de gemeente Meulebeke neemt 550.000 euro (excl. BTW) voor zich.

Dries Dehaudt, IVIO-voorzitter: ‘Het vernieuwde recyclagepark in Meulebeke symboliseert een mijlpaal in onze duurzaamheidsinspanningen. Met moderne technologieën en een gebruiksvriendelijk ontwerp, maken we dit recyclagepark toegankelijker, efficiënter én duurzamer. Dit park is niet alleen een investering in onze infrastructuur, maar vooral in hoe onze intercommunale omgaat met de vele uitdagingen die ons te wachten staan.’

De meeste afvalstromen zijn nog steeds gratis of deels betalend, alleen grofvuil is altijd betalend. Dit moet de burgers stimuleren om beter te sorteren. Tarieven en registratie blijven ongewijzigd, maar met asbest is er een fractie toegevoegd.

Dit is dan het 5de recyclagepark van IVIO waar asbest in gesloten IVIO-zakken kan aangebracht worden, naast  Ingelmunster, Ledegem, Oostrozebeke en Tielt. Vorig jaar werd er 55 ton asbest ingezameld via deze parken.

Danny Bossuyt, ondervoorzitter IVIO: ‘Jaarlijks komen er meer dan 23.000 bezoekers langs op het recyclagepark van Meulebeke, waarvan 16% uit omliggende gemeenten. Daarom vond de gemeente het belangrijk het recyclagepark gebruiksvriendelijker en duurzamer te maken.’

In 2023 zamelde het recyclagepark 1888 ton afval in, dat is 170 kg per inwoner. Hiervan wordt meer dan 90% effectief gerecycleerd! De belangrijkste fractie is tuinafval, gevolgd door houtafval en bouwafval.

 

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken en kantoren

1/05, 3/05 t.e.m. 6/05 (park Ingelmunster), 9/05, 10/05 (kantoren), 20/05, 20/06 (kantoren), 11/07, 12/07 (kantoren), 15/07 (park Pittem), 15/08, 16/08 (kantoren), 24/09, 1/11, 2/11, 11/11, 25/12, 26/12