U bent hier: Nieuws » Ik sorteer, ik recycleer, steeds meer en meer!
terug naar overzicht

Ik sorteer, ik recycleer, steeds meer en meer!

 

OVAM wil het gewicht van de restafvalzak drastisch verminderen. We stellen vast dat de restafvalzak vaak nog veel meer bevat dan ‘rest’. ‘Restafval’ betekent dat het niet vermeden, hergebruikt of gerecycleerd kan worden. Restafval eindigt in de afvalverbrandingsoven. Om zoveel mogelijk materialen te recupereren i.p.v. ze te verbranden, moeten we zoveel mogelijk sorteren en recycleren.

 

Volgens sorteeranalyses zit er in onze restafvalzakken nog steeds meer dan 50% recycleerbaar materiaal. Voor het IVIO-werkingsgebied zou dit op jaarbasis een 90 ton betekenen, meer dan 70 kg per inwoner. Dat zijn meer dan 4 grote restafvalzakken per jaar per inwoner.

 

Uit onderzoek blijkt dat tot 30% van het afval in de restafvalzak van dierlijke of plantaardige oorsprong is. Dat kan uiteraard vermeden worden door enkele slimme aanpassingen en te focussen op minder voedselverspilling. Het totaal aan voedselverlies in Vlaanderen bedraagt elk jaar ongeveer 2 miljoen ton.

Het grootste aandeel is groenten, fruit en tuinafval, dat gemakkelijk kan vermeden worden. We worden nog te vaak geconfronteerd met voedselverspilling, doordat men te veel koopt of de houdbaarheid gecomposteerd kan worden of aan de kippen kan gegeven worden. 


Help de natuur en uiteindelijk de mensheid!

Het duurzaam afbreken van afval kost veel tijd en moeite. Daarenboven gebruikt men hierbij vaak chemische processen die slecht zijn voor moeder natuur. Soms wordt afval zelfs helemaal niet afgebroken en wordt het zo in de natuur gegooid. ‘Zand erover’?  Neen, want afval vervuilt de grond en maakt de natuur kapot, en de mens maakt deel uit van de natuur. Genoeg redenen dus om ervoor te zorgen dat je minder afval gaat produceren. 

Hierbij tips om jouw persoonlijke afvalberg te verminderen!

  1. Vermijd wegwerpproducten. Koop waar mogelijk navul-verpakkingen in plaats van steeds een nieuw product. Al dat plastic levert veel (onnodig!) afval op.
  2. Gooi je oude kleding niet weg, maar geef het een tweede leven. Kringloopwinkels of kledingbakken voor kinderen in derdewereldlanden zullen je dankbaar zijn.
  3. Oude spullen, zoals huisraad, meubels, elektrische apparaten, textiel en andere nog bruikbare spullen breng je beter naar de Kringwinkel ipv naar het recyclagepark. Daar mag je ook niet-werkende elektrische toestellen afleveren. En sommige stukken kan je zelfs gratis laten ophalen. Zo creëer je minder afval en help je misschien een ander! Kringen is winnen!
  4. Is iets kapot? Gooi het niet meteen weg, maar laat het repareren (bijvoorbeeld een schoenzool).
  5. Koop oplaadbare batterijen. Batterijen zijn chemisch afval en moeilijk af te breken. Ook zijn oplaadbare batterijen op den duur goedkoper.
  6. Plak een nee-nee sticker op de brievenbus, tegenwoordig zijn nieuwtjes en reclamefolders gewoon direct online te bekijken.
  7. Doe groenten en fruit los in je mandje in de supermarkt of gebruik herbruikbare zakken. De dunne plastic zakjes zijn alleen maar meer afval.
  8. Gebruik een blokje zeep in plaats van douchegel uit een fles. Dit levert minder plastic afval op.
  9. Drink water uit de kraan in plaats van water uit flessen.
  10. Koop niet te veel vers eten in een keer waarvan je bijna weet dat je het niet gaat opeten. Zo is de kans het kleinst dat je producten weg moet gooien die je ongebruikt zijn en daardoor verrot zijn. Daarnaast kan je ook met de restjes koken.
  11. Bezig met klussen? Huur dan apparaten in plaats van deze aan te schaffen of kijk eens naar een dienst waarmee je je gereedschap deelt met een ander (zoals Peerby).
  12. Print dubbelzijdig in plaats van alles op een enkel velletje. Dat scheelt de helft minder papier. Smijt omslagen en winkelrekeningen bij papier en karton.
  13. Ben je veel onderweg? Vul een eigen thermoskan met koffie of thee in plaats van steeds wegwerp-bekertjes te vullen bij de kiosk.
  14. Denk na voordat je iets koopt. Heb ik het product echt nodig of belandt het in de kast (en uiteindelijk in de prullenbak).
  15. Neem een eigen tas mee naar de supermarkt in plaats van steeds een plastic tas te kopen.
  16. Hergebruik cadeaupapier – of pak cadeautje in met oude kranten of tijdschriften.
  17. Stop je lunch in een plastic trommel in plaats van aluminiumfolie of een boterhamzakje.
  18. Creëer een afvalarme tuin, waarbij je je grasveld vervangt door een bloemenweide of bodembedekkers, snoeihout verwerkt in een takkenwal of je gazon minder bemest. Dat kan je zeker enkele bezoeken aan het recyclagepark uitsparen.
  19. Een kip verwerkt tot 30 kg keukenafval per jaar! Daarnaast krijg je er lekker verse eitjes voor in de plaats!

  Tips om goed te sorteren! 

  • Gooi enkel leeg afval weg
    Maak je fles of blik eerst helemaal leeg voor je ‘t in de PMD-zak doet. Etensresten in de verpakking vervuilen de afvalstroom en maken het voor de verwerkingsbedrijven moeilijk om te sorteren. Ook trekt je PMD-zak sneller vliegjes aan of ruikt ie minder fris!
  • Gooi enkel monomateriaal weg
    Verschillende verpakkingen bestaan uit verschillende materialen. Maak alles van elkaar los en gooi het apart weg.
  • Steek geen verpakkingen in elkaar
    Sorteercentra onderscheiden alle verpakkingen per materiaal. Steek dus geen verpakkingen in elkaar om plaats te besparen in je zak. Als ze gescheiden zijn, komen de verpakkingen veel makkelijker bij het juiste recyclagebedrijf terecht.
  • Druk flessen plat
    Opgelet: de lengte van de geplette fles moet bewaard blijven voor de systemen om de flas te herkennen. Want als je een fles in de lengte plet, wordt hij niet herkend bij een automatische sortering en moeten sorteerders hem handmatig recycleren.
  • Hergebruik
    Gebruik glazen bokalen van o.a. jam en chocopasta opnieuw om er bijvoorbeeld snoep, droge kruiden, granola of zelfgemaakte confituur in te bewaren.
  • Laat de dop op de fles
    Doppen laat je het best op de fles. Zo belanden ze zeker op hun eindbestemming! Het recyclagebedrijf zorgt ervoor dat zowel de fles als de dop worden gerecycleerd.
  • Kurk breng je dus naar het recyclagepark of een ander inzamelpunt, dus dit hoort niet thuis in de restafvalzak, de PMD-zak of de glasbol.
  • Netjes van citrusvruchten of ajuinen mogen in de PMD-zak.
  • Schaaltjes voor vlees/vis in zwart of wit piepschuimachtig materiaal, mogen in de PMD-zak
  • Ook lege spuitbussen van slagroom mogen in de blauwe zak.
  • Een (kapot) drinkglas mag niét in de glasbol (hoort bij niet-recycleerbaar afval op recyclagepark)
  • Frituurolie mag je uiteraard niét uitgieten in de gootsteen of riool, maar breng je binnen in het recyclagepark of in een ander inzamelpunt.
  • Besmeurde keukenrol of zakdoekjes mogen niet bij Papier & Karton, da's restafval
  • Opgebrande theelichtjes mogen in de PMD-zak
  • Blisters van medicijnen stop je in de restafvalzak
  • Voor de prijs van 1 restafvalzak kan je meer dan 10 PMD-zakken kopen

 Het beste afval is afval dat niet geproduceerd wordt.

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken en kantoren

1/05, 3/05 t.e.m. 6/05 (park Ingelmunster), 9/05, 10/05 (kantoren), 20/05, 20/06 (kantoren), 11/07, 12/07 (kantoren), 15/07 (park Pittem), 15/08, 16/08 (kantoren), 24/09, 1/11, 2/11, 11/11, 25/12, 26/12