U bent hier: Nieuws » IVIO wordt 50 jaar
terug naar overzicht

IVIO wordt 50 jaar

 

Izegem, 15 december 2023 - IVIO bestaat 50 jaar op 17 december 2023. Al 5 decennia lang staat de intercommunale voor Izegem en Ommeland in voor de ophaling en verwerking van het huishoudelijk afval in de 11 IVIO-gemeenten via de huis-aan-huis ophaling en de  recyclageparken (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt).

 

 

Begin de jaren 70 werden er afvalintercommunales opgericht. Er was steeds meer aandacht voor het milieu, en daarom werd de organisatie van afvalophaling & de optimalisatie van de verwerking steeds meer geprofessionaliseerd. In 1973 werd IVIO opgericht, als samenwerkingsverband tussen Ardooie, Ingelmunster, Izegem, Kachtem, Lendelede, Meulebeke, Oekene, Rollegem-Kapelle, Rumbeke en St.-Eloois-Winkel. Drie jaar later werd ook de verbrandingsoven in Izegem geopend, 1ste in West-Vlaanderen.

In 1981 ontstond OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij , verantwoordelijk voor de regelgeving rond afval & aanspreekpunt voor de afvalintercommunales. In 1993 werd het beheer van  3 recyclageparken overgenomen van de gemeenten: Izegem, Meulebeke en Tielt. Dat jaar werd ook de verbrandingsoven door strengere wetgeving i.v.m. uitstootstoffen. In 1997 werd het aantal gemeenten uitgebreid, tot de huidige leden: Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede ,  Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt.

In 1997 startte de selectieve inzameling van PMD, papier en karton in samenwerking met Fost Plus. Er kwamen ook textielcontainers en glasbollen in alle gemeenten, voor een uitgebreide inzameling. Daarnaast werden ook de recyclageparken Ledegem en Lendelede bij. In dit jaar werd de eerste ‘afvalkrant’ van IVIO uitgebracht. In 1999 kwam het recyclagepark van Ardooie erbij, in 2000 het recyclagepark van Ingelmunster, en in 2003 de recyclageparken van Ruiselede, Pittem en Dentergem. Toen werd ook de benaming van containerpark gewijzigd naar recyclagepark. In 2005 verhuisden de kantoren naar een nieuw gebouw in de Lodewijk de Raetlaan 12. Tot dan waren deze gevestigd in de gebouwen van Suez, het huidige Veolia. In 2008 startte ophaling tuinafval in containers via abonnement. In 2010 kwam het laatste recyclagepark erbij, Oostrozebeke. In 2021 startte IVIO ook asbestophaling aan huis.

In mei 2022 werd een relooking doorgevoerd, met een nieuw logo en nieuwe huisstijl. Het logo van de in 1974 opgerichte intercommunale IVIO was verouderd en paste niet meer bij de activiteiten van een moderne afvalintercommunale. Met een team van 45 medewerkers staat IVIO vandaag niet alleen in voor de ophaling huis-aan-huis van restafval, PMD, papier & karton, groenafval, grofvuil en asbest, maar voor de glasbollen, textielcontainers en de 11 recyclageparken. Daarnaast zet IVIO preventie op nummer 1 door het sensibiliseren via de verschillende communicatiekanalen zoals infomagazine ‘Opgeruimd’, website, ophaalkalender, infosessies, … Scholen kunnen afvalspelen uitlenen en afvalcontainers gratis aanvragen. De komende jaren staan er nog veel uitdagingen voor de deur, zoals het statiegeld en de GFT-ophaling. Maar zoals de afgelopen 50 jaar streven we naar een goeie communicatie en een correcte dienstverlening.

In die 50 jaar zijn al heel wat voorzitters en directeurs gepasseerd. De huidige voorzitter, Dries Dehaudt (Izegem) vraagt extra respect voor de parkwachters en ophalers. “Het belangrijkste is een goede service voor alle burgers, maar dat is niet altijd eenvoudig. De burgers willen dat alles zo snel mogelijk gaat, en tegen de laagst mogelijk prijs. Maar met alle regels die van bovenuit beslist worden is dat niet altijd mogelijk.” Ondervoorzitter Danny Bossuyt (Meulebeke), actief in de Raad van Bestuur sinds 1995, benadrukt dat transparantie een kenmerk van het IVIO-huis is: “Alle elf gemeentes hebben perfect zicht op de interne werking én op het financieel beleid. Kenmerkend is ook de goeie verstandhouding en groepsgeest die de 11 gemeenten uitstralen, om IVIO steeds een moderne en duurzame wending te bezorgen, ten dienste van de inwoners. Voorbeeld hiervan is de aanpak en gerealiseerde uitrol om de asbestproblematiek aan te pakken.”

Feest t’ Hoornaerts

Op 11 december werd er in Kachtem bij t’Hoornaerts gefeest voor een halve eeuw IVIO. Cindy Coucke, Algemeen Directeur: “Hiervoor werden heel wat mensen uitgenodigd die in al die jaren hebben bijgedragen tot de werking van IVIO, van (oud-)burgemeester tot de compostmeesters en niet te vergeten onze eigen mensen. Het moest eerst en vooral een gezellige avond worden, met o.a. een optreden Karel Declercq.”

De volledige Raad van Bestuur van IVIO

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken en kantoren

1/05, 3/05 t.e.m. 6/05 (park Ingelmunster), 9/05, 10/05 (kantoren), 20/05, 20/06 (kantoren), 11/07, 12/07 (kantoren), 15/07 (park Pittem), 15/08, 16/08 (kantoren), 24/09, 1/11, 2/11, 11/11, 25/12, 26/12