U bent hier: Nieuws » Wat met mijn snoeiafval nu de recyclageparken gesloten zijn?
terug naar overzicht

Wat met mijn snoeiafval nu de recyclageparken gesloten zijn?

Veel mensen hebben nu extra thuis- en tuintijd en met het mooie weer is dit de uitgelezen moment om lekker te gaan snoeien. Maar wat kan je doen met je snoeiafval, nu de recyclageparken gesloten zijn? Snoeihout kan ook een belangrijke meerwaarde hebben in je tuin? Hierbij geven wij jullie, in samenwerking met VLACO, graag enkele tips om jullie snoeiafval te gebruiken of te bewaren.

Voor je start met snoeien bedenk je best wat je met het snoeihout zal doen. Dan kan je het onmiddellijk sorteren op lengte en dikte, bijknippen als het te vertakt is of dode takken scheiden van levende. Zo schep je meteen orde in een mogelijke chaos. Indien je een thuiscomposteersysteem hebt, kan je daar direct heel wat kleiner materiaal in kwijt.

Stevigere takken kan je gebruiken als plantensteunen. Sommige planten kunnen wat extra versteviging gebruiken, zoals rozen, blauweregen, … Met wat stevig touw kan je deze ondersteunen, zodat ze opgewassen zijn tegen een flinke windstoot. Met deze leuke kringlooptip spaar je niet alleen geld uit, je krijgt er ook iets heel nuttig en creatief voor in de plaats. 

Uiteraard kan je met dit hout ook een insectenhotel bouwen. Dit zorgt voor een verrijking van de natuur en verhoogt het voedselaanbod voor insecten en solitaire bijen. Ontdek hier hoe je dat doet! Weinig tijd? Ook door bijvoorbeeld de stam van een dode boom te laten staan, breng je weer heel wat leven. Kevers boren gaten en leggen er hun eitjes in. Na een tijdje leggen ook solitaire bijen er hun eitjes in. Schimmels dringen binnen en vermolmen het hout. Ook andere - en grotere - dieren kan je heel blij kan maken met snoeiresten. Cavia’s, konijnen, dwerggeitjes … zijn verzot op vers gesnoeide takken.

Heb je in de tuin enkele heesters en bomen staan die bij het snoeien lange, rechte takken opleveren, dan is een vlechtwerk zeker het overwegen waard. Je kan er letterlijk alle richtingen mee uit. Ook hiervoor vind je alle info en inspiratie in deze brochure.  Je kan met de takken ook een takkenril of takkenwal bouwen als afsluiting. Ontdek meer in deze brochure

Misschien is het ook leuk om, met de kinderen, een levende wilgentipi of kijkhut te maken? In tegenstelling tot constructies gemaakt met dode takken, zal een dergelijk bouwsel niet rotten. Integendeel, het groeit steeds groter en steviger uit tot een levend geheel en biedt een microklimaat waar het fijn vertoeven is, met schaduw in de zomer en beschutting in de winter. Een wilgentipi is een leuke speelplek voor de kinderen en een prima kijkhut voor de observatie van het leven in de tuin. Ontdek hier hoe je het praktisch aanpakt. 

Je kan ook het snoeihout versnipperen of verhakselen, en de houtsnippers gebruiken in de tuin. Versnipperd snoeihout is uitstekend geschikt als mulchmateriaal, maar je kan er ook een snipperwand mee maken of verwerken in je compostvat of -bak. Nadeel: je moet wel een versnipperaar of hakselaar hebben en/of aankopen – hetgeen nu misschien niet zo makkelijk is. Hou er ook rekening mee dat een hakselaar niet echt stil is en uiteraard ook wat geld kost. Als je geen versnipperaar hebt dan kan je momenteel niet met deze tip aan de slag. Maar het kan wel inspiratie betekenen voor later. In sommige gemeenten worden ze -  in normale omstandigheden - soms ook verhuurd door de gemeente/intercommunale of je kan er binnenkort misschien zelf eentje aanschaffen en er een toekomstig buren-leensysteem voor opzetten?  

Uiteraard is het belangrijk om de snoeiregels te kennen, want deze kunnen erg verschillen van soort tot soort. Ontdek hier 5 basis-snoeitips. Meer info vind je ook in deze gratis online brochure.  

Heb je nog niet meteen inspiratie of tijd? Bind de lange/rechte takken dan al samen. Ook de kleinere en fijnere takjes kan je bundelen. Later kan je ze indien gewenst nog wegbrengen naar het recyclagepark. 

Tot slot, vergeet wel niet dat een open vuur maken in de tuin ten strengste verboden is.

 

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken en kantoren

1/05, 3/05 t.e.m. 6/05 (park Ingelmunster), 9/05, 10/05 (kantoren), 20/05, 20/06 (kantoren), 11/07, 12/07 (kantoren), 15/07 (park Pittem), 15/08, 16/08 (kantoren), 24/09, 1/11, 2/11, 11/11, 25/12, 26/12