U bent hier: Scholen & verenigingen » Aanvraag herbruikbare bekers

IVIO - herbruikbare bekers

Dienstverlening: ontlening herbruikbare bekersHERBRUIKBARE BEKERS ONTLENING

Ben je op zoek naar een manier om je evenement afvalarm en milieuvriendelijk te maken? IVIO en de Kringwinkel bieden de oplossing! Maak gebruik van de gratis ontlening van herbruikbare bekers. Ze zijn gemaakt uit polycarbonaat, glashelder, stevig en met een inhoud van 25 cl. 

Praktische informatie

 • Wie: verenigingen, culturele organisaties, gemeentebesturen, onderwijsinstellingen, de Kringwinkel, particulieren,… gevestigd in de IVIO-regio (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt).
 • Hoe: lenen is gratis. Enkel bij verlies, beschadiging of niet-proper afwassen betaal je een vergoeding. De bekers worden meegegeven in stapelbare opbergbakken (175 bekers/bak). Je leent de bekers per bak.
 • Aanvragen: via het aanvraagformulier op http://www.dekringwinkelmidwest.be/kringwinkel/links.asp (onderaan de pagina staan alle documenten (overeenkomst, aanvraagformulier en reglement) of via mailto:info@dekringwinkelmidwest.be minstens 2 weken voor de activiteit. Na betaling van je waarborg staat je reservatie vast.
 • Waarborg: zo spoedig mogelijk te betalen om de reservatie te bevestigen! De waarborg bedraagt 30 € per bak van 175 bekers. De waarborg wordt teruggestort als alle bekers op de afgesproken datum in goede staat worden teruggebracht.
 • Terugbrengen: breng alle bekers netjes afgewassen, afgedroogd en onbeschadigd terug naar De Kringwinkel, en dit op de afgesproken datum. 
 • Waar: ophalen en terugbrengen in De Kringwinkel Midwest, Izegemstraat 70a te 8770 Ingelmunster (051/244914).

Tips voor goed gebruik van herbruikbare bekers

 • Werk met statiegeld. Per drankje wordt een toeslag betaald, die terugbetaald wordt als de beker opnieuw ingediend wordt aan de bar.
 • Verkoop een bekerjeton aan de bonnetjesstand. De bezoeker kan een consumptie verkrijgen met een drankbonnetje plus een lege beker of bekerjeton. Hij krijgt zijn geld terug bij het indienen van zijn lege beker aan de bonnetjesstand. 
 • In een afgesloten ruimte (zaal, tent,…) kan je eventueel zonder statiegeld of jetons werken en de bekers tijdens het evenement voortdurend inzamelen. Je kan ook een gratis consumptie voorzien per 30 bekers die aan de bar worden afgegeven. Zo brengen de bezoekers zelf bekers naar de toog.
 • Stel een verantwoordelijke aan. Communiceer duidelijk naar je organisatie en de bezoekers over het gekozen systeem. Maak hen ook duidelijk dat de bekers niet in de vuilbak horen.
 • Beperk het aantal bekers dat je in gebruik neemt (voorzie er ongeveer 2 tot 3 per persoon). Het gaat vlotter om doorlopend lege bekers in te zamelen, meteen af te wassen en opnieuw te gebruiken dan op het einde van de avond een enorme berg bekers te moeten afwassen én afdrogen. 
 • De bekers moeten volledig droog zijn voor ze opgeborgen worden. Ze eerst laten uitlekken op een afdruiprekje maakt het afdrogen efficiënter.