U bent hier: interview met een enthousiaste Kringloopkracht

interview met een enthousiaste Kringloopkracht

Kringloopkracht Vicky Bossuyt

Verderzetting van het interview in Opgeruimd voorjaar 2023

 

Interview Vicky Bossuyt, 5 april 2023, Lendelede

Duurzaam leven kost veel geld en is tijdrovend horen we vaak. Is dat echt zo? We gingen langs bij Vicky. Zij, haar man en twee volwassen kinderen wonen in Lendelede en hebben een klein tuintje waar ze composteren en kippen houden. Ook de gele zak proberen ze zo weinig mogelijk buiten te zetten. Hoe pakken ze dat aan?


Hoe sorteer jij thuis?

“Met een mandje in de keuken. Op het einde van de dag gaat het mandje mee naar de garage waar het wordt gesorteerd in de juiste vuilnisbakken. Restafval, PMD, papier en karton, glasbak, compost en een bakje voor de kippen. Ik gooi soms ook nog iets bij het restafval, dat gebeurt!

Ik heb 6 minikipjes, omdat ik weinig plaats heb, maar eigenlijk eten ze evenveel als grote kippen. De buren geven hen ook restjes. Ze krijgen natuurlijk ook mais en korrels maar door onze restjes zijn de eitjes van betere kwaliteit. Door de natuurlijke voedingsstoffen uit de keukenrestjes.

De kippen trekken ook veel musjes en merels aan. In de zomer zou er wel eens een rat op bezoek komen maar dat is zelden. Je geeft pas nieuw eten, als het vorige op is. Zo vermijd je ongedierte.

Ik bezoek ook regelmatig de Kringwinkel. Vooral voor kinderkledij is dit de goedkope en duurzame oplossing.”

Je hebt dus een mini-recyclagepark in je garage?

“Ja inderdaad. De gele zak, PMD, papier en karton, glas, compost en het eten voor de kippen. Compost en eten voor de kippen zijn ook twee verschillende bakjes. Schillen van aardappelen zijn voor de kippen. Die gooi ik niet in de compost.”


Was het moeilijk om te starten met sorteren?

“Ik heb dit meegekregen van thuis. Maar als je de prijzen van de huisvuilzakken ziet, zet het je aan het denken. Het vraagt wat aanpassingen en ruimte om alles een plaats te geven. Je zoekt een systeem die voor jou werkt. Uiteindelijk loont het wel als je ziet wat je uitspaart aan zakken.

Voor iemand die nog maar net start met sorteren is het een grote stap. Alles in de restafvalzak gooien is makkelijk en weinig werk. Het is een gewoonte die je moet aanleren. Na een tijd ga je ook winkelen om thuis zo weinig mogelijk te moeten sorteren.“


Tis maar 2 euro voor een zak, hoor je veel.

Maar elke week een zak is wel 104 euro per jaar! De meeste hebben 2 zakken dan is dan al 208 euro, puur aan afvalzakken. Als je die zak bekijkt is het overgrote deel afval dat in het compostvat kan of aan de kippen kan worden gegeven.


Doet je gezin uit eigen initiatief mee met het goed sorteren of moet je ze blijven stimuleren?

“Heel zeker, de kinderen hebben het nu ook van thuis uit meegekregen. Voor hen is het vanzelfsprekend. Het is een proces. Je kiest een brooddoos of drinkfles met een leuke print bijvoorbeeld. Ook buitenshuis kijken ze altijd uit. In het jeugdhuis, of op straat zouden ze mensen aanspreken op hun gedrag.

Ook in de familie worden ze zich bewust van hun afval. Ik ben het aanspreekpunt voor sorteervragen in de familie. Mensen verplichten werkt niet. Ik probeer te bewijzen dat ik veel uitspaar door mijn acties: een compostvat gebruiken, kippen nemen en naar de Kringwinkel gaan bijvoorbeeld.”

 

Let je op verpakkingen als je gaat winkelen?

Zo weinig mogelijk flessen of individueel verpakte koekjes bijvoorbeeld. Maar als het op recycleerbare verpakkingen aankomt kijk ik toch eerst naar de prijs. Is er een groot verschil tussen recycleerbare en niet-recycleerbare verpakkingen zal ik toch de niet-recycleerbare verpakkingen verkiezen.

Bij poetsmiddelen kies ik wel altijd voor producten die de natuur niet schaden. Die producten zijn meestal wat duurder. Je kiest bij het winkelen altijd de middelmaat. Alles ecologisch en biologisch is te duur, niets ecologisch is te schadelijk voor de natuur. Je zoekt zelf waar je de focus op legt. Wij als gezin dragen al ons steentje bij met composteren en de kippen. Hierdoor ligt onze focus niet op de verpakkingen.

Het nadenken over de verpakkingen wordt op den duur ook vanzelfsprekend. Kijk maar naar het verdwijnen van de plastiek zakjes aan de kassa. Zeer veel protest maar nu is dat vanzelfsprekend. In mijn fietstas zitten altijd zakken. De winkels doen ook meer en meer een inspanning naar verpakkingen en voedselverlies. Netjes als geschenk, voeding met korting.

Voor veel mensen is het meenemen van eigen doosjes naar de slagerij een grote stap. Het vraagt wat medewerking van de winkel zelf maar je spaart er veel PMD mee uit. Ik hou het niet elke dag vol natuurlijk. . Ik heb nog steeds 2 PMD-zakken per ophaling. Maar die zijn 100% recycleerbaar.


Als leerkracht ben je op school ook bewust bezig met het afval en het voorkomen ervan?

Vroeger bij een schoolfeest was er altijd veel afval. We zijn overgestapt op onze porseleinenborden, tassen, kommen en bestek van tijdens de middagpauze. Het vergt wat meer organisatie en mensen maar het maakt het evenement veel duurzamer. Het loont als je ziet hoe weinig afval je maar over hebt!

Er zijn veel mogelijkheden om een afvalarm schoolfeest te houden, maar er moet goed over worden nagedacht.


Je bent IVIO-kringloopkracht in Lendelede. Waarom en hoe ben je vrijwilliger geworden?

Ik ben al zeer lang kringloopkracht. Onze buurman José zag dat ik ook bezig was met composteren en vroeg of ik wilde instappen. Mensen bijbrengen wat ze kunnen doen met hun keukenafval, dat was mijn drijfveer. In ’t Composthoekje aan het recyclagepark kweken we groentjes met de compost die we maken. Bewoners uit omliggende appartementen mogen hun emmertje op woensdag en zaterdag binnenbrengen. Het sociale aspect is zeer leuk.

Vanuit de gemeente Lendelede kregen bewoners een compostemmertje. Mensen die het financieel moeilijker hadden sparen op die manier zeer veel uit. Dit is tot op vandaag nog altijd een succes. Door middel van een stempelkaartje kunnen ze ook sparen voor een beloning. Iets die ze kunnen gebruiken in hun dagelijks leven. Ook om een emmertje compost mogen de buren komen.

Vroeger was er enkel de pure compostwerking, en de interesse zwakte wat af. Door de combinatie met de moestuin kon je het voordeel van compostgebruik tastbaar maken. De verrijkte aarde geeft een vollere smaak. Hierdoor werd het opnieuw succesvol. Het vergt, voor ons als kringloopkrachten, wel veel meer inspanning. We hebben een mooie wisselwerking.