U bent hier: Nieuws » Persbericht: nieuwe ondergrondse glascontainers in de strijd tegen zwerfvuil
terug naar overzicht

Persbericht: nieuwe ondergrondse glascontainers in de strijd tegen zwerfvuil

Meulebeke, 5 mei 2023 - In Meulebeke zijn sinds kort twee nieuwe ondergrondse glascontainers te vinden. Deze werden vandaag plechtig in gebruik genomen door de gemeente en IVIO. Dit is de 19de ondergrondse sites in het IVIO-gebied. In 2023 volgen er nog 6 extra sites, met een kostenplaatje van ongeveer 100.000 euro, of ongeveer 18.000 euro per locatie.

IVIO-voorzitter Dries Dehaudt: ‘Door het investeren in ondergrondse glascontainers wil de intercommunale de problematiek van het sluikstorten rond glasbollen aanpakken. Ervaring leert dat ondergrondse containers minder uitnodigen tot sluikstorten. Deze zorgen ook voor minder geluids- en visuele hinder. De lage inwerphoogte zorgt ervoor dat deze ook gebruiksvriendelijker zijn voor rolstoelgebruikers.” Ondergrondse plaatsing is helaas niet overal mogelijk, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van nutsleidingen, maar in ieder geval plannen we de komende jaren nog bijkomende ondergrondse glascontainers te plaatsen in onze regio.

Alle brengpunten voor glas worden door IVIO onderhouden. Hiervoor kocht IVIO een nieuwe, ruime en zuinige vrachtwagen met laadklep. De glasbollen worden gepoetst en het zwerfvuil wordt opgeruimd. Door de ruime vrachtwagen zijn er minder ritten nodig en hierdoor kan er efficiënter worden gewerkt.

De maatschappelijke kosten in acht genomen, kost rondslingerend afval op straat Vlaanderen jaarlijks 1 miljard euro. Naast de opruimkosten zijn er ook de sociale, economische en milieukosten. Daarom zet IVIO sinds kort 3 extra mobiele camera's in om sluikstorters te betrappen en beboeten. Danny Bossuyt, IVIO-ondervoorzitter: ‘IVIO telt 2 GAS-vaststellers, om de vele uren aan camerabeelden te monitoren. Zo werden er 55 sluikstorters in 2022 betrapt.”  

Ook bij deze nieuwe ondergrondse glascontainers blijven de algemene regels gelden. Geen glas voor 8u ‘s morgens en 20u ’s avonds. Het achterlaten van glas of ander afval naast de glascontainer wordt beschouwd als sluikstorten. In onze regio zijn meer dan 100 brengpunten voor glas dus is er altijd een locatie in de buurt waar je terecht kan. Ook op het recyclagepark kan je gratis terecht met je glas. In een glascontainer hoort enkel hol en leeg glas. Hittebestendig glas zoals ovenschotels of glazen kaarsenhouders, porselein en keramiek, spiegels en ander vlak glas, lampen, deksels en kurk zijn niet toegelaten!

Doordat sluikstort en zwerfvuil een zeer grote maatschappelijke impact hebben, focust IVIO zich in de maand mei hier extra op. Met de vele familiefeesten in het vooruitzicht wordt er traditioneel meer glas naar de brengpunten gebracht. Met het warme weer in aantocht is het belangrijk bokalen goed leeg te maken want wespen zijn in gans Vlaanderen een groot probleem rond de glasbollen. Ze komen af op de zoete geur van bijvoorbeeld confituren en fruit. In samenwerking met Fost Plus wordt een sensibiliseringscampagne opgestart rond wespen aan de glasbol.

Ook wandelaars en fietsers gaan opnieuw op pad.  Hierdoor is de kans op zwerfvuil en sluikstort een stuk groter. Ook voor deze doelgroep zijn er gerichte communicatiecampagnes.

Meer info: IVIO - Lodewijk de Raetlaan 12 - 8870 Izegem – T: 051 31 17 96

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken en kantoren

1/05, 3/05 t.e.m. 6/05 (park Ingelmunster), 9/05, 10/05 (kantoren), 20/05, 20/06 (kantoren), 11/07, 12/07 (kantoren), 15/07 (park Pittem), 15/08, 16/08 (kantoren), 24/09, 1/11, 2/11, 11/11, 25/12, 26/12