U bent hier: Nieuws » Zwerfafval zorgt voor veel ergernis
terug naar overzicht

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis.

 

We geven in Vlaanderen ongeveer 164 miljoen euro uit aan het opruimen van zwerfvuil. Volgens Recover ligt de maatschappelijke kost evenwel veel hoger. Alle maatschappelijke kosten in acht genomen, kost rondslingerend afval op straat ons jaarlijks 1 miljard euro. Dat blijkt uit één van hun onderzoeken.

Daarnaast trekt zwerfafval ook ongedierte aan en is het slecht voor natuur, dier en mens. Het kan de bodem vervuilen, in ons water terecht komen en dieren raken er in verstrikt. Bepaalde dieren, zoals mosselen of garnalen, kunnen kleine deeltjes plastic ook opslaan in hun lichaam waardoor het in de voedselketen terecht komt.

Gooi afval daarom altijd in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis. Afval op straat en in het groen vergaat vaak heel traag. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks.

 

Tips om zwerfafval tegen te gaan:

  1. Zie je iemand die zwerfafval achterlaat? Spreek de persoon hierover aan en/of meld het aan de gemeente.
  2. Gooi afval, ook kleine dingen zoals kauwgom of peuken, altijd in een openbare vuilnisbak of neem het mee naar huis. Afval op straat en in het groen vergaat vaak heel traag. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen en daar de 'plasticsoep' verergeren.
  3. Doe mee aan een opruimactie of hou je eigen stukje straat proper. Je kan bij de gemeente opruimateriaal aanvragen.
  4. Zet geen afval naast volle vuilnisbakken, glasbollen of textielcontainers, dat is sluikstort en wordt beboet.

 

Ergernis en verlies van grondstoffen

 Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, verpakkingen, tickets, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes, … Het ligt dan op straat en in bermen, op openbare plaatsen en in de natuur. In België belandt elk jaar ongeveer 20 000 ton zwerfvuil op straat in plaats van direct in een afvalcontainer.

De omgeving is van invloed op hoe mensen zich gedragen: vuil trekt vuil aan. Op plekken met veel zwerfvuil gooien mensen dus makkelijker rommel op straat of in de natuur. Andersom geldt dat mensen zich in een schone omgeving ook schoner gedragen. Verder blijkt uit onderzoek dat mensen zich in een vervuilde omgeving minder veilig voelen. 

Onderzoek toont aan dat 3 op 4 Vlamingen zich ergert aan zwerfvuil, dat ruim de helft van de Vlamingen zich wil inzetten voor acties die hen nauw aan het hart liggen en dat 70% van de Vlamingen zich zorgen maakt over het leefmilieu en de vervuiling.  En toch gooit een omvangrijk aantal Vlamingen klein afval nonchalant en zonder er bij stil te staan op straat. Met een kleine inspanning van ons allemaal zijn we binnenkort voorgoed verlost van rondslingerende peuken, klokhuizen, papiertjes, kauwgom en blikjes. En dat wil toch iedereen?

Afbraaktijden zwerfvuil

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken en kantoren

1/05, 3/05 t.e.m. 6/05 (park Ingelmunster), 9/05, 10/05 (kantoren), 20/05, 20/06 (kantoren), 11/07, 12/07 (kantoren), 15/07 (park Pittem), 15/08, 16/08 (kantoren), 24/09, 1/11, 2/11, 11/11, 25/12, 26/12