U bent hier: Nieuws » Oud glas is geen afval maar een grondstof!
terug naar overzicht

Oud glas is geen afval maar een grondstof!

Oud glas is geen afval maar een grondstof!

Goed gefeest en één of meerdere flesjes gekraakt? Breng deze dan correct naar de glascontainer. Glas is de perfecte grondstof voor nieuw glas, omdat het keer op keer opnieuw te gebruiken is zonder kwaliteitsverlies. Daarom is het zeker belangrijk om gescheiden in te zamelen.

Jaarlijks komt ongeveer 78% van het glas na gebruik in de glascontainer terecht. Dit heeft een aantal grote voordelen. Het levert veel milieuwinst op: hergebruik voorkomt afval, vermindert het gebruik van grondstoffen en bespaart energie. Ook het gebruik van meermalig te gebruiken flessen levert flink wat energie- en grondstofbesparing op.

Dit betekent dat nog meer dan 20% niet correct gesorteerd, en dus gerecycleerd wordt. Een deel daarvan komt terecht in restafval, of erger in de natuur. In  alle I.V.I.O.-gemeenten staan er op verschillende plaatsen glascontainers waar inwoners met hun glas terecht kunnen. 

Goed sorteren = beter recycleren


Een aantal materialen maken het moeilijk of zelfs onmogelijk om glas te recycleren. Hittebestendig glas van onder meer ovenschotels en kookplaten lijkt misschien wel op glas, maar is niet compatibel met het recyclageproces omdat het een hoger smeltpunt heeft. Ook aardewerk, steen en porselein verstoren het proces en kunnen leiden tot productiefouten in de nieuwe flessen. Goed sorteren is dan ook de boodschap. Daarvoor rekenen we ook op jou!

OPGELET: GLASBOLSITES ZIJN GEEN STORTPLAATSEN!

Jammer genoeg wordt in de nabijheid van de glasbollen vaak sluikstorten vastgesteld. Het is niet toegelaten om kartonnen dozen of plastic zakken waarmee het glas naar de glasbol werd gebracht, achter te laten. Maar ook andere voorwerpen horen niet thuis naast of achter de glasbol. Als je merkt dat een glasbol vol is, plaats dan je glas niet naast de glasbol maar breng het naar een andere glasbol in de buurt. Zo voorkom je een sluikstort en de omwonenden zullen dit ten zeerste waarderen! Met verpakkingsglas kan je ook altijd terecht op het recyclagepark.

Wil je meer weten over de recyclage van glas? Lees er hier alles over! 

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken en kantoren

2023: 1/11, 2/11, 11/11, 25/12 en 26/12

2024: 1/1, 2/1, 19/3, 1/4, 1/5, 9/5, 10/5 (kantoren), 20/5