U bent hier: Nieuws » Wat met met mijn grasafval?
terug naar overzicht

Wat met met mijn grasafval?

Begin van de lente, mooi weer en door omstandigheden tijd om in de tuin te werken! Maar veel mensen vragen wat ze moeten aanvangen met hun tuinafval, nu ook de recyclageparken gesloten zijn. Het zijn speciale tijden en we moeten ons allemaal aanpassen. Hierbij geven wij jullie graag enkele tips om jullie grasafval te gebruiken of te bewaren:

Eerste en vooral, grasmaaisel kan een belangrijke meerwaarde hebben in je tuin.

Gebruik je grasmaaisel als mulch voor uw borders, dit voorkomt onkruid in de bloemperken, bloembakken en tussen de hagen. 

Indien je een mulchmaaier hebt, worden de gemaaide grassprietjes versnipperd en opnieuw tussen de grasmat geblazen. Mulch beschermt niet alleen de bodem tegen slagregen, zonnestralen en uitdrogende wind, maar stimuleert ook het bodemleven. De afbraakorganismen verteren de mulchlaag met een kruimelige bodem als resultaat. Indien je geen mulchmaaier hebt, kan je gaan voor geïmproviseerd mulchmaaien. Je kan je de opvangbak van je klassieke grasmaaier eraf halen en het gras de komende tijd in meerdere keren maaien. De eerste keer start je met de hoogste stand, de volgende dag een stand lager, enzovoort. Let wel op dat het gras niet nat is! 

Zorg ook anders ook voor dat je minder grasmaaisel hebt, door het gras iets langer te laten. Dit voorkomt mos, versterkt het gazon en zorgt ervoor dat het beter bestand is tegen eventuele droogte. In dit geval dus het advies van Sam Gooris volgen: Laat het gras maar groeien!

Daarnaast zijn er nog andere oplossingen:

  1. Gras kan je ook heel eenvoudig thuiscomposteren met een vat of bak. Meer informatie vindt je op volgende link: https://www.ivio.be/nl/composteren/systemen
  2. Je kan ook een hoekje maken in jouw tuin met paletten,  palen of takken, waarin je tijdelijk jouw gras stockeert. Zorg wel voor voldoende droog materiaal zoals houtsnippers, takjes, droge bladeren, siergras of zelfs onbedrukt karton. 
  3. Indien je kippen hebt kan je ook een handvol maaisel aan hen geven. Maar let op, niet teveel!

 

Je kan ook kiezen voor je eigen gemak, met een tuinafvalbak! De tuinafvalbak is een comfortabele oplossing voor wie ook in de toekomst niet telkens met groenafval naar het recyclagepark wenst te rijden. Meer informatie daarover kan je vinden op volgende link: https://www.ivio.be/nl/afval-ophaling/groenafval

Tot slot nog een belangrijke tip: bewaar jouw gras zeker niet in plastic zakken of gesloten tonnen. Gras kan heel makkelijk samenklitten, waardoor er zo goed als geen zuurstofcirculatie meer is en dat leidt tot geurhinder.

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken en kantoren

1/05, 3/05 t.e.m. 6/05 (park Ingelmunster), 9/05, 10/05 (kantoren), 20/05, 20/06 (kantoren), 11/07, 12/07 (kantoren), 15/07 (park Pittem), 15/08, 16/08 (kantoren), 24/09, 1/11, 2/11, 11/11, 25/12, 26/12