U bent hier: Nieuws » Wat met met mijn groenafval?
terug naar overzicht

Wat met met mijn groenafval?

Begin van de lente en mooi weer, dus voor veel mensen tijd om in de tuin te werken! Hierbij geven wij jullie graag enkele tips om jullie groenafval te gebruiken of te bewaren:

Grasmaaisel kan een belangrijke meerwaarde hebben in je tuin.

  1. Gebruik je grasmaaisel als muls voor uw borders: dit voorkomt onkruid in de bloemperken, bloembakken en tussen de hagen. 
  2. Indien je een mulchmaaier hebt, worden de gemaaide grassprietjes versnipperd en opnieuw tussen de grasmat geblazen. Mulch beschermt niet alleen de bodem tegen slagregen, zonnestralen en uitdrogende wind, maar stimuleert ook het bodemleven.
  3. Zorg anders ook voor dat je minder grasmaaisel hebt, door het gras iets langer te laten. Dit voorkomt mos, versterkt het gazon en zorgt ervoor dat het beter bestand is tegen eventuele droogte. In dit geval dus het advies van Sam Gooris volgen: Laat het gras maar groeien!

 Ook voor snoeihout zijn er heel wat oplossingen:

 1. Stevigere takken kan je gebruiken als plantensteunen. Sommige planten kunnen wat extra versteviging gebruiken, zoals rozen, blauweregen, … Met wat stevig touw kan je deze ondersteunen, zodat ze opgewassen zijn tegen een flinke windstoot. Met deze leuke kringlooptip spaar je niet alleen geld uit, je krijgt er ook iets heel nuttig en creatief voor in de plaats.
 2. Uiteraard kan je ook een insectenhotel bouwen. Dit zorgt voor een verrijking van de natuur en verhoogt het voedselaanbod voor insecten en solitaire bijen.
 3. Je kan met de takken ook een takkenril of takkenwal bouwen als afsluiting.
 4. Misschien is het ook leuk om, met de kinderen, een levende wilgentipi of kijkhut te maken?

Daarnaast zijn er nog andere oplossingen:

 1. Groenafval kan je ook heel eenvoudig thuiscomposteren met een vat of bak. 
 2. Indien je kippen hebt kan je ook een handvol maaisel aan hen geven. Maar let op, niet teveel!
 3. Tuinafval kan je ook naar het recyclagepark brengen.
 4. Je kan ook kiezen voor je eigen gemak, met een tuinafvalbak! De tuinafvalbak is een comfortabele oplossing voor wie ook in de toekomst niet telkens met groenafval naar het recyclagepark wenst te rijden. Meer informatie daarover kan je vinden op onze website.

Volg ook onze gratis online infosessie 'Snoeihout voorkomen en verwerken', op donderdag 31 maart om 20u. Inschrijven kan door te mailen naar emily.meiresonne@ivio.be.

terug naar overzicht

Welkom bij IVIO!

IVIO (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam milieubeheer in Izegem en Ommeland), samenwerkingsverband tussen 11 gemeenten (Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt), waar we instaan voor afvalpreventie, afvalinzameling en afvalverwerking.

Lees verder

Sluitingsdagen recyclageparken en kantoren

 

2022: 26/12 - 27/12 - 31/12

2023: 1/1, 2/1, 9/4, 10/4, 1/5, 18/5, 28/5, 29/5, 10/7, 11/7, 21/7, 22/7, 14/8 15/8, 1/11, 2/11, 11/11, 25/12 en 26/12